Светски ден на Шардоне
Оваа година се паѓа на 25 мај. Шардоне е сорта на грозје што се користи за производство на белите вина Шардоне, кои се сметаат за едно од најпрефинетите бели вина и омилени на винарите. Создаден е од вкрстувањето на две од најпрестижните сорти грозје – Пино ноар и Гуа бланк. Овој празник е настан на социјалните мрежи кој започна пред нешто повеќе од една деценија, охрабрувајќи ги луѓето ширум светот да додадат малку вкус на Шардоне во нивните животи
Светскиот ден на шардоне е меѓународна иницијатива за славење на доблестите на грозјето Шардоне, како и многуте варијации на прекрасни мирни и пенливи вина кои се направени од оваа сорта на грозје низ целиот свет. Светскиот ден на шардоне не само што го промовира и слави Шардоне, туку и го води патот за сите нас да едуцираме, препознаваме, почитуваме, информираме и споделуваме согледувања и набљудувања за одгледувањето, производството и уживањето на ова благородно грозје заедно со вината што се прават. од него!
ИСТОРИЈА НА ДЕНОТ НА ШАРДОНЕ
- Името шардоне доаѓа од градот Шардоне, Saône-et-Loire, во источна Франција. Тоа пак доаѓа од доцнолатинскиот Cardonnacum, кој доаѓа од латинскиот carduus што значи див трн .
- Вината од Шардоне се разликуваат по стил во зависност од тоа каде се одгледува грозјето и од изборот на производителот на вино. Меѓутоа, вообичаено, шардоне е суво, средно до полно вино со умерено ниво на киселост и алкохол. Вкусовите поврзани со шардоне вклучуваат сè, од јаболко и лимон до папаја и ананас, а кога ќе старее со даб, може да има и ноти од ванила.
- Климата и датумот на берба , исто така, влијаат на вкусовите на виното. Шардоне од поладна клима или рано собрани имаат повеќе цитрусни ноти. Спротивно на тоа, шардонеите од потоплите клими или собрани подоцна имаат повеќе шеќер и губат одредена киселост. Неговите вкусови се развиваат во позрели, побогати плодови.
Има зелена боја, потекнува од винскиот регион Бургундија во источна Франција. Шардоне е омилен кај винарите поради неговиот неутрален вкус кој обезбедува широк спектар на креативни можности. Тоа е исто така тероар вино, што значи дека неговиот вкус е под големо влијание на условите на околината каде што се одгледува.
Во поладна клима, Шардоне може да претстави вкус на јаболко, круша или зелена слива, додека неговите вкусови стануваат повеќе цитрусни, диња, па дури и тропски во потоплите региони. Оваа највисока сорта на грозје може да се разликува и по вкус поради примената на дабови и други овошни вкусови во нејзините методи на ферментација или винификација.
Се вели дека Шардоне потекнува од вкрстувањето на Пино ноар и речиси изумрените сорти на грозје Gouais Blanc. Се здоби со огромна популарност во доцните 1900-ти, а растечкото Шардоне сега се смета за право на премин на новите винари ширум светот.
Денот на Шардоне беше создаден од Рик Бакас за да ја зголеми продажбата во винската индустрија по банкарската криза во 2008 година. Беше прецизно распореден околу Националниот ден на виното и четвртокот пред Меморијалниот ден за да се одржи славеничкиот дух.
Шардоне низ светот : Поради леснотијата на одгледување шардоне, го има во
повеќето региони за производство на вино низ светот.
Шардоне може да се најде во Австрија, Бугарија, Канада, Хрватска, Англија, Грузија, Германија, Грција, Унгарија, Израел, Италија, Македонија, Мексико, Молдавија, Португалија, Романија, Словенија, Шпанија, Србија, Словачка, Јужна Африка, Јужна Австралија , Швајцарија и Украина.
Совет за сервирање : не го сервирајте шардоне премногу ладно – лесно разладено е најдобриот начин да го послужите.
Шардоне Вина достапни во нашата онлајн продавница: