fbpx
Бесплатна достава на нарачки за Скопје над 1600 денари (Центар, Карпош, Аеродром, К. Вода) и бесплатна достава на нарачки над 4300 денари низ Македонија.

ПРИМИТИВО ВИНО

Примитиво е грозје со темна лушпа, познато по производство на мастило, танични вина, особено Примитиво ди Мандурија и неговата природно слатка варијанта Долче Натурал Иако имаше спорни и долготрајни дебати за географското потекло на сортата, нема сомневање дека модерниот дом на Примитиво е во јужна Италија, особено во Пуглиа.

Класичното вино Примитиво е богато со алкохол и танини , со интензивен вкус и длабоко обоено. Во Мандурија, зајакнатите варијанти на ликуорозо често достигнуваат ABV од 18 проценти, што е затапено до 14 проценти во трпезните вина. Во Примитиво често се среќава одредена горчина, која, во комбинација со танините што ја набиваат устата, значи дека често му требаат неколку години во шише или буре.

Историја и врска со сортата грозје Зинфандел

Примитиво најверојатно пристигнал во Пуглиа од крајбрежните лозја на Хрватска (веднаш преку Јадранското Море). Сè уште се одгледува и денес, под различни имиња кои го извртуваат јазикот, вклучувајќи ги Трибидраг и Црљенак Кастељански .

Во почетокот на 19 век, сортата беше претставена во Соединетите Држави, под името Зинфандел. Таму се покажа исклучително успешна, заработувајќи репутација како американско „национално грозје“. Предизвика значително вознемиреност на двете страни на Атлантикот кога ДНК анализата докажа дека Зинфандел и Примитиво се иста сорта. За целосната приказна и списоците на вината на Зинфандел, видете Зинфандел .

Примитиво издржа нешто како ролеркостер во изминатите неколку децении. Во 1990-тите, сортата долго време беше на најниско ниво. Шемите на ЕУ за влечење винова лоза видоа илјадници хектари лоза Примитиво откорнати од земјата.

Но, преку Атлантикот Зинфандел беше во подем, што несомнено придонесе за новиот живот на Примитиво. Новиот изглед Примитиво кој наскоро почна да се појавува повеќе не беше само сорта што се меша, туку сега беше историското грозје зад водечките вина во јужна Италија.

Примитиво во лозјето

Примитиво претрпе полошо во шемата за влечење лоза од многу други сорти бидејќи е релативно тешко да се управува во лозјето. Сортата е подложна на суша, мразови и цветни абортуси, а релативно компактните гроздови создаваат ранливост на болести на мувла и штетници од винова лоза.

Потекло на името Примитиво

Името Примитиво грубо се преведува како „рано“ (тука има очигледна врска со Tempranillo, што значи истото на шпански) и се однесува на природата на сортата рано созрева. Некој може да се прости што мисли дека грозјето е на некој начин „примитивно“, можеби помалку рафинирано од другите сорти грозје. Цврстиот карактер на многу вино Примитиво не прави малку за да ја поправи оваа грешка – дури и во Пуглиа е познат како Мир тест („тврдо вино“).

Спарување на храна за Примитиво

Примитиво, дури и кога има скромна цена, има тенденција да одговара на обилните јадења; класичен партнер би било печено со плукање пулјанско јагне. Чорба од леќа или грав, варена во Примитиво и послужена со сланина, е уште едно вкусно јадење со јужноиталијански вкус.

Во нашата онлајн продавница ќе пронајдете 3 италијански вина од сортата грозје Примитво:

                                     

Напишете коментар

Кошничка

Најави се

Создади сметка
Назад на врвот