fbpx
Бесплатна достава на нарачки за Скопје над 1600 денари (Центар, Карпош, Аеродром, К. Вода) и бесплатна достава на нарачки над 4300 денари низ Македонија.
Се што треба да знаете за коњак

Испијте чаша коњак и ќе разберете зошто Французите велат дека е направен од l’eau de vie („водата на животот“). Произведен од бело грозје одгледувано во западна Франција, коњакот е заштитена категорија на ракија што мора да ги исполнува барањата на ознаката за потекло (AOC) за да го носи името на регионот на својата етикета. Ова се строгите прописи што го дефинираат богатиот, кадифено кафеав дух .

Грозјето и нивните региони

Областа околу комуната Коњак, Франција, е поделена на шест региони за одгледување грозје во рамките на одделенијата Шарант и Шарант-поморски. Официјално, главните сорти на грозје што се користат во коњакот мора да бидат ugni blanc (што е еквивалентно на италијанското требиано грозје), folle blanche и colombard; има и поретко грозје што се користи во мали количини во производството, вклучувајќи ги и jurançon blanc, sémillon и folignan. Најскапото овошје доаѓа од квартот Гранде Шампањ во Шарант и шампањот Пити, кој се протега меѓу Шарант и поморски Шарант.

Како се прави

Откако ќе се собере, грозјето се ферментира пет до седум дена, а добиеното вино обично е помеѓу 8,5% и 9,5% алкохол по волумен. Потоа се дестилира двапати во бакарни лонци, кои произведуваат безбоен алкохол наречен eau-de-vie (повторно, француски значи „вода на животот“). Потоа алкохолот се одлежува во дабови буриња Limousin или Tronçais најмалку две години, а штом ќе се подготви, коњакот со едно буре (често се уште се нарекува eau-de-vie и покрај тоа што е стар) се меша со други различни коњаци со различни старости и квалитети за создавање на финалниот производ. 

Коњак – Класификација

Коњаците се класифицирани во неколку општи категории: VS, или многу посебни, мора да бидат стари најмалку две години; VSOP, или Very Superior Old Pale, мора да има најмалку четири години; и XO, или екстремно стар, мора да има најмалку шест години.

VS, или многу посебни, мора да се стареат најмалку две години; VSOP, или многу супериорно старо бледо, мора да биде на возраст од најмалку четири години; и XO, или екстра-стар, мора да биде стар најмалку десет години . Забележете повторно дека овие барања за возраст се однесуваат на најмладиот коњак што се користи во мешавината, а не на најстариот. Претходно, шест години беше минималната старост за коњак XO, но сега терминот Наполеон се користи за да се означат коњаци на возраст меѓу шест и десет години.

Постојат две дополнителни класификации надвор од овие главни категории кои ги опфаќаат коњаците кои имаат повеќе старост од XO: XXO (екстра екстра стар) е резервиран за коњаци кои се стареат 14 години или подолго, а Hors d’age се користи колоквијално за покривање ултра-висококвалитетни коњаци кои целосно ја надминуваат старосната скала, иако Националното биро за интерпрофесионален коњак (BNIC) технички ги препознава коњаците Hors d’age како еднакви на класификацијата XO.

Се што треба да знаете за коњак

Коњак – Како се служи?

Коњакот треба да се служи топол, иако ова е прашање на вкус. Ако сакате коњак со мраз, не двоумете се да го нарачате на тој начин во ресторан. Самата чаша за коњак одлично се вклопува на дланка и многумина се на мислење дека е доволно коњакот малку да се загрее со телесната температура. Сепак, најчестиот начин на сервирање на коњак е следниот: прво ставаме чинија за десерт на која има салфетка (бела), потоа тураме топла вода во чаша, па ставаме чаша за коњак, која подоцна ја наполнуваме со коњак. Заедно со вака послужениот коњак, служиме и две-три зрна кафе, кои тој што го пие коњакот ги грицка за подобро уживање. 

Коњак – Најпопуларните брендови

Има многу голем избор на француски коњаци: Camus, Courvoisier, Conjure, Delamain, Hardy, Hennessy, Hine, Landi, Louis Royer, Martell, Remy Martin.

Во прилог на оваа одлична колекција, го истакнуваме најдобриот коњак што може да се најде на нашата онлајн продавница Вино Маркет, Remy Martin Louis XIII.

Покрај врвниот квалитет на овие пијалоци, нашата онлајн продавница ве предупредува да консумирате алкохол одговорно.

На здравје!

Напишете коментар

Кошничка

Најави се

Создади сметка
Назад на врвот