
Џинот е стар жесток алкохолен пијалок.
Постојат многу спорови за точното време на неговото настанување. Но едно е сигурно дека сите врсти на џин свое потекло го влечат од 13 – тиот век , каде се појавува во Холандија. Првата запишана рецепта за џинот , кој на почетокот бил како лек, потекнува од 16 – тиот век. Од Холандија под дирекно влијание на војната џинот како пијалок се проширил и во Англија, која е денес една од земјите во кои се произведува и конзумира во големи количини. Овој популарен пијалок без кој неможе да се замислат најдобрите коктели се прави со дестилација на житарици и овојше ( слива ) кои веќе започнале алкохолна ферментација и се додава смрека на итилијански ( ginepero ) од каде доаѓа и името ЏИН.
Постојат четири главни врсти на џин, кои се разликуваат по начинот на производство односно дестилацијата на алкохолот.
Главните четири поделби се
- Алкохолни пијалоци со вкус на смрека
- Џин
- Дестилиран џин
- Англиски џин или Лондонски џин
Во нашиот ВиноМаркет застапени се повеќе видови на џин од кој ние ќе ги издвоиме: Gin Tanqueray, Gin Hendrick`s, Gin Beefeater, Gin Bombay и Gin Tenjaku.
-
GIN SAX PINK 0.7L+2GLASS LEAFY819 ден
-
Продукт на попустGIN BEEFEATER BLOOD ORANGE 0.7L+2GLASS1,310 ден
-
Продукт на попустBEEFEATER GIN BLOOD ORANGE 0.7L989 ден
-
Продукт на попустTENJAKU JAPAN GIN 0.7L1,349 ден
-
GIN SAX PINK 0.7L590 ден
-
GIN SAX ORIGINAL 1L739 ден
-
GIN TANQUERAY 0.7L1,399 ден
-
GIN TANQUERAY TEN 0.7L1,999 ден
-
BOMBAY SAPPHIRE LONDON DRY GIN 0.7L1,389 ден
-
BEEFEATER GIN PINK 0.7L1,049 ден
-
Продукт на попустBEEFEATER GIN 1L1,159 ден
Дојде време за ладни, освежителни пијалоци и коктели што сакаме да ги пиеме во топлите, летни вечерни часови во нашите омилени барови. Но, кој вели дека не можете да направите сами вкусен коктел од џин дома? Благодарение на квалитетните својства на џин, лесно е да се комбинира со многу други пијалоци, сирупи и ароми, за да можете да експериментирате и да создадете свој вкус.
Рибизла џин

Состојки:
– Спрајт – 100 мл;
– Џин Hendrick`s – 40 мл;
– сируп од рибизла – 20 ml;
– мраз – неколку коцки;
– нане – за украсување.
Подготовка: Наполнете чаша со коцки мраз и додадете од џинот.
Во посебен сад, измешајте го спрајтот со сирупот и протресете го пијалокот добро,
потоа истурете го во чаша украсена со лисја од нане. Послужете го коктелот со сламка.
На здравје!