fbpx
Бесплатна достава на нарачки за Скопје над 1600 денари (Центар, Карпош, Аеродром, К. Вода) и бесплатна достава на нарачки над 4300 денари низ Македонија.
Историјата за Jägermeister

Дали некогаш сте се запрашале што значи Jägermeister логото на прекрасен елен со светлечки крст меѓу неговите рогови?

Со векови луѓето ја раскажуваат приказната за ловецот Хубертус, кој е роден во Тулуз околу 657 година. Хубертус живеел во денешна Франција и имал голема страст за лов.

Сето тоа се сменило во текот на една авантура, кога огромен бел елен излегол од шумата и му пришол. Носел светлечки крст устоличен меѓу неговите рогови. Хубертус бил инспириран со стравопочит. Сфаќајќи го тоа како знак од Бога, тој ветил дека ќе се подобри. Од тој момент престанал да лови и се приклучил на црквата како мисионер. Според легендата, тој бил назначен за епископ на Тонгерн во 705 година. Околу 717 година, тој ја преселил својата официјална резиденција во Лиеж во Белгија. Тука тој наредил да се изгради катедрала и бил познат по својата добронамерност. Наскоро, луѓето од Лиеж го назначиле за заштитник на градот. На 30 мај 727 година, умрел епископот Хуберт од Лиеж и до ден денес се смета за заштитник на ловците.

Историјата за Jägermeister

Легендата го надживеала многу векови, а со тоа и познатиот елен Hubertus кој ја краси предната етикета на препознатливото зелено шише Jägermeister од 1935 година. Заедно со карактеристични букви, еленот е заштитен знак.

Производство

Потребни се повеќе од 365 дена за собирање на 56 билки до уживање во готовиот пијалок со група пријатели. Производството на Jägermeister вклучува неколку различни работни чекори. Мацерација, префинетост на основниот материјал, складирање во дабови буриња, дозирање и филтрирање како и полнење на препознатливите зелени шишиња.

Важна улога во производството имаат искусни мајстори дестилатори кои прецизно и стручно го подготвуваат Jägermeister по оригиналниот рецепт. За да се обезбедат совршени резултати, тие го мерат целиот опсег на состојки, подготвуваат суви смеси кои се состојат од билки, цвеќиња, корења и плодови, ги поставуваат смесите од алкохол и вода и ги мацерираат состојките. Основниот материјал потоа се складира во 445 дабови буриња каде што може да „дише“ и се остава да созрее цела година. Пред готовиот Jägermeister да се претури во светски познатото зелено шише, основниот материјал треба уште еднаш да се збогати со чиста вода, алкохол, карамелизиран шеќер и течен шеќер. Светски познатиот хербален ликер е подложен на вкупно 383 проверки на квалитетот пред да се дозволи едно шише да ја напушти фабриката.

По мацерацијата и првата филтрација, основниот материјал Jägermeister лежи во дабови буриња најмалку една година. Но, зошто употребата на даб е толку важна? Дабот има многу густа структура, што значи дека ја пропушта вистинската количина на кислород. Кислородот е неопходен за да се направи Jägermeister, без кислород нема процес на созревање. Без процес на созревање, нема Jägermeister. Тоа е толку едноставно. Вака ќе ја разбереме и важноста на дрвото во целиот процес, бидејќи неговите пори овозможуваат размена помеѓу основниот материјал Jägermeister и кислородот, осигурувајќи дека различните ароматични соединенија важни за неговиот иден вкус почнуваат да се развиваат на прво место. Високата влажност во складиштето во буре обезбедува речиси константна температура помеѓу 17-20°C.

Запознајте се со  Jagermeister Manifest

Наследството никогаш не треба да биде ограничување, туку фаза на која треба да се гради. Затоа   Jägermeister  Manifest  останува вкоренет во нашето наследство.

Историјата за Jägermeister

Се базира на оригиналниот еликсир од 56 ботанички состојки – непроменети од неговото откривање. Длабоката разлика во вкусот зборува за мајсторството на дестилаторите.

Manifest е создаден за оние кои можат да го вкусат времето, трудот и процесот што оди во изработен еликсир.

Високо сложениот и изразито зрел финиш се задржува долго откако ќе биде изработен, правејќи го Manifest навистина уникатен ѕвер – снимка што треба да се ужива. Најдобро се служи ладен.

Посетете ја нашата веб-страница, Вино Маркет, и нарачајте го вашиот Jägermeister  и започнете ја својата авантура во светот на вкусот. Се надеваме дека ќе уживате во секоја капка, бидејќи Jägermeister не е само пијалок тоа е искуство!

Не заборавајте, авантурата чека само еден клик далеку. Посетете ја нашата веб-страница и откријте го вкусот на вистинската авантура со Jägermeister!

На Здравје!

Напишете коментар

Кошничка

Најави се

Создади сметка
Назад на врвот