Се што треба да знаете за виното Пекорино
Првото нешто што ви паѓа на ум кога ќе слушнете „Пекорино“ е веројатно „Романо“ (или Тоскано или Сардо, ако ги знаете и ги сакате овие сирења). Но, името на омиленото пикантно сирење на сите се дели со уште едно италијанско јадење: остро, ароматично бело вино.
Штом ќе го запознаете, Пекорино ќе го најде своето место во вашето срце покрај големите бели вина како Совињон Бланк и Пино Гриџо. Тоа е вид на грозје што може да биде пристапно младешко или достоен за возраста и сложено.
Пекорино е винско грозје со светол лушпа што се користи во источните крајбрежни региони на Италија, особено во Марке и Абруцо. Класичното вино на база на Пекорино е суво и минерално, со сламеста-жолта боја и има елегантен цветен букет од багрем и јасмин.
Потекло
Сортата има долга, комплицирана и премногу вообичаена историја. Се одгледува во регионот Марке стотици години, но поради ниските приноси беше заменет со попродуктивни сорти на грозје како Требиано.
До средината на 20 век, се сметаше дека Пекорино е исчезнат. Во 1980-тите, локален производител кој ги истражувал домашните сорти истражувал гласини за некои заборавени лози во обрасната лозја.
Се земале сечи и се размножувале, а на крајот се одгледувало доволно грозје за да се направи многу добро вино во раните 1990-ти. Оттогаш, насадите на сортата пораснаа експоненцијално, а Пекорино сега се наоѓа низ Марке, Абруцо, Умбрија и Тоскана.
Вински профил
Грозјето пекорино е вкусно бидејќи е слатко и затоа може да направи пристојно високоалкохолни вина. Но, грозјето не е само слатко – всушност, содржината на шеќер е прекрасно избалансирана со зацврстување на киселоста и сложената минералност, што го прави Пекорино главен кандидат за вина достојни за возраста. Но, другата убава работа во врска со Пекорино – особено за љубителите на бело вино – е сложеноста што можете да ја најдете во релативно младо, прифатливо шише. Во Пекорино со слична цена, ќе добиете многу повеќе од дводимензионално остриот Пино Гриџо или шкрилестиот Совињон Блан; добивате карактер, забележлив тероар, побогат профил на вкус отколку што често ги придружува „свежите“ бели вина – ноти на меко овошје, цветови, сува билка, минералност, сето тоа избалансирано со освежувачка киселина и малку потежок мирис во устата.
Што се однесува до тоа што да очекувате во шишето, убавината на Пекорино е неговата разноврсност: може да остане ненатопена и може да се спушти меко на непцето со сладост од овошје, обложена со цветни и деликатни билни ноти, со жива киселост, па дури понекогаш и речиси солена минералност, во зависност од шишето. Алкохолот може да се движи и до 14 проценти.
Региони и лозарство
Тоа е особено добро на повисоки надморски височини каде што има добра изложеност на сончева светлина и ладен ветре.
Offida DOCG е клучната ознака на Пекорино – таа е единствената ознака на ниво на DOCG што дозволува сортни вина од грозје. Ова не го ограничи производството, а неколку клучни сортни примери на Пекорино се направени во рамките на регионалните IGT во Марке и Абруцо.
Пекорино е исто така дозволен како партнер за мешање на вината Falerio (Falerio dei Colli Ascolani), заедно со Passerina и Trebbiano.
Етимологија
Името Пекорино значи „овца“ и можеби пошироко се поврзува со сирењето Пекорино, кое се прави од овчо млеко и е целосно неповрзано, освен неговата етимолошка врска. Грозјето е така наречено наводно затоа што било омилено уживање на стадата овци што се водат на пониските пасишта.
Спарување со храна
Зборувајќи за тоа што да се јаде со вино Пекорино одлично се комбинира со сирењето Пекорино.
Вината од Пекорино, исто така, одлично се комбинираат со риба и школки како и печен пилешки батак со црвен пипер и кромид.