Monastrell – Шпанско црвено Вино за уживање
Што е Вино Monastrell?
Monastrell е шпанско име за црвена винска сорта на грозје со дебела лушпа со мали бобинки, која е попозната надвор од Шпанија по француското име Mourvèdre. Сепак, се верува дека Мурведре го зема своето име од крајбрежните шпански градови Мурвиедро. Тоа е смело, зачадено црвено вино кое се наоѓа во изобилство во Централна Шпанија и Јужна Франција, а неговите основни вкусови се капина, црн пипер, тутун, какао и печено месо.
Monastrell најдобро расте во топла клима со долги сезони на растење, особено во топлите и суви региони на Шпанија и дава длабоко обоени вина кои се богати со танини со вкус на црно овошје.
Monastrell се одгледува во региони низ светот, вклучувајќи ги Франција, Балеарските Острови, Калифорнија, Вашингтон, Австралија и Јужна Африка, а стилот на виното варира во зависност од тоа каде се произведува.
Од каде е Виното Monastrell?
Иако е тешко да се одреди точната историја, се верува дека виното Monastrell е шпанско потекло. Францускиот синоним Mourvèdre би можел да дојде од Murviedro во Валенсијано, додека синонимот Mataro се смета дека потекнува од Mataró, Каталонија во близина на Барселона. Во Шпанија, грозјето стана познато како Monastrell.
Вината се моќни, често богати со сладост, алкохолни и донекаде танични.
Каков вкус има Виното Monastrell?
Вкусот на црвеното вино направено со грозјето Mourvèdre зависи од тоа каде е одгледувано. Во Франција, Mourvèdre е познат по својот вкус на капина, додека во Калифорнија, виното има овошни ноти. Monastrell обично е богат со алкохол и танини, со малку месен вкус кога е млад, но стареењето ги разладува танините. Ако уживате во таничниот, целосен вкус на Каберне Совињон, најверојатно ќе уживате во вината направени со Mourvèdre.
На што е слично Виното Monastrell?
Грозјето кое многу наликува на Монастрел е Сирах , исто така наречено Шираз – грозје кое, како и Мурведре, има потекло од Франција. Syrah е под влијание на климата во која расте, што резултира со голем број примери на грозје низ целиот свет. Syrah дава вина со средно тело со силни танини и вкусови на капини, ликер и анасон. Како и Monastrell, Syrah е одлично вино за спарување на храна.
Каква Храна Да Се Комбинира Со Вино Monastrell?
За да ги балансира танините на виното, Monastrell оди добро со богата, солена храна, како што се свинско месо и ребра, обилни јадења од леќа како дал махани или муџадара. Вегетаријанците можат да го спојат виното со ориз и шитаке или портабело печурки. Сирењата кои добро се комбинираат со Monastrell се благи, средно или чадени Чедар, Едам, Глучестер, Манчего, Мунстер, Проволоне, Пармезан, Ронкал и чадена гауда.
Добро се комбинира со печено месо и чадени јадења со обилни сосови. Со оглед на тоа што е со средно до полно тело и богатo со танини, добро се комбинира со речиси секое јадење со месо, од хамбургери до ребра, телешко, јагнешко, колбаси, дивеч и други месо, особено месо на скара. Monastrell оди многу добро со говедско месо, дивеч, скара, печено или чадено свинско месо, филета, тестенини на база на сирење и рижото.
Кога ќе го пиете виното Monastrell, ќе се потсетите на густо и сочно длабоко црвено овошје како црни цреши и сливи и тоа прави совршен спој за вашата следна скара!
Заклучок
Monastrell, шпанската црвена сорта грозје, е уникатна и вкусна. Неговата историја се простира назад во времето и виното направено од оваа сорта грозје има статус на светска класа. Со својот богат и комплексен вкус, Monastrell вино е задоволство за секој винолубец. Ако сте во можност, пробајте вино од Monastrell и истражете го неговиот прекрасен свет на ароми и вкусови.
Ако сè уште не сте го пронашле она што го сметате за најдобро слатко црвено вино , размислете за Monastrell, вино направено од грозје Mourvèdre.
Во нашата онлајн продавница ќе го пронајдете шпанското вино од сортата грозје Монастрел: