Бесплатна достава на нарачки за Скопје над 1600 денари (Центар, Карпош, Аеродром, К. Вода) и бесплатна достава на нарачки над 4300 денари низ Македонија.
Открите ја магијата на ирското кафе

Има одредена привлечност во уметноста на уживање во совршено направено ирско кафе. Тоа е повеќе од обичен пијалок; тоа е искуство што ги мами вашите сетила и ја загрева вашата душа.  Ирското кафе, прекрасна мешавина од совршено сварено кафе, ирско виски,  крема и допир на шеќер, е повеќе од обичен пијалок – тоа е традиција и уживање.

Она што го издвојува овој пијалок не е само кремастиот врв или извонредната мешавина на вкусови; тоа е начинот на кој го трансформира едноставен момент во извонреден. Кафе надополнето со  ирското виски создава хармонија што ве загрева одвнатре кон надвор.

Без разлика дали е брзо утро каде што ви треба тој удар за да го започнете денот или пријатна вечер покрај каминот, ирското кафе одговара на секоја пригода. Тоа е совршен спој на топлина, уживање . Убавината на ирското кафе не лежи само во неговиот вкус, туку и во моментите што ги создава. Тоа е совршен придружник за интимни разговори, пријатна ноќ или срце до срце со пријател.

Кога е создадено ирското кафе?

Додека многу љубители на кафе ќе бараат на интернет и мрежата за храна за најдобриот рецепт за ирско кафе. Еве ја вистинската приказна зад ирското кафе и неколку автентични рецепти како се прави ирско кафе. Ирското кафе е создадено во зимата 1943 година од Џо Шеридан, готвач во пристаништето Фојнс во близина на Лимерик, Ирска. Фојнс стана еден од најголемите цивилни аеродроми во Европа за време на Втората светска војна, а потоа и воздухопловна база за трансатлантските летови кои често превезуваа политички или холивудски фигури. Воздухопловната база вообичаено беше само постојка за подолги летови за полнење гориво и често поради временските услови патниците требаше да останат да преноќат и се создаваше нов ресторан за да се грижи за овие достоинствени патници. Една вечер, летот мораше да се врати назад во воздухопловната база Фојнес на средината на патувањето. Готвачот Џо Шеридан, чувствувајќи емпатија за задоцнетите, студени и уморни патници решил да им подготви нешто посебно за пиење. Приказната вели дека се спушти тишина додека сите уживаа во оваа вкусна мешавина.

Според легендата, името настанало со следнава размена: „Еј Бади“, рекол изненаден американски патник, „дали е ова бразилско кафе? „Не“, рече Џо, „тоа е ирско кафе“.

Ирското кафе стана огромен успех и аеродромски специјалитет. Во 1952 година, по војната, ирското кафе беше воведено во Соединетите Американски Држави, од патописецот Стентон Делаплајн. Тој го обрна вниманието на Џек Кеплер, шанкер во хотелот Буена Виста во Сан Франциско и го убеди да го пресоздаде. Кремот постојано тонеше кога Кеплер се обиде да го направи пијалокот, па отпатува до изворот, готвачот Џо Шеридан во Лимерик, Ирска за да го научи правилниот начин да се направи ова вкусно кафе.

Како да направите ирско кафе:

  1. Загрејте ја прво чашата со топла вода.
  2. Во загреана чаша истурете го шеќерот, а потоа кафето.
  3. Мешајте додека не се раствори.
  4. Додадете го ирското виски и повторно измешајте.
  5. Додате го кремот одозгора така што ќе го прелиете со задниот дел од лажицата. Не мешајте повторно. Наместо тоа, пијте го кафето преку кремот.

Така, следниот пат кога ќе посакате пијалок што ја загрева душата и е малку уживање во шолја, ирското кафе нека биде вашиот избор. Одвојте миг за да уживате во секоја голтка, да се препуштите на нејзиното богатство.

На здравје за едноставните задоволства и извонредните моменти во животот, сето тоа пронајдено во една чаша ирско кафе.

Напишете коментар

Кошничка

Најави се

Создади сметка
Назад на врвот