fbpx
Бесплатна достава на нарачки за Скопје над 1600 денари (Центар, Карпош, Аеродром, К. Вода) и бесплатна достава на нарачки над 4300 денари низ Македонија.

РАЗЛИКИ ПОМЕЃУ ПРОСЕКО И ШАМПАЊ

Свадбите, родендените и годишнините се обележани со пукање шишиња шампањ. Наполеон наздравуваше за победи со него и славно го користеше за да ги смири своите изнемоштени нерви по особено предизвикувачки битки. Музичарите го проверуваа Шампањот низ жанровите. Навистина, шампањот е толку сакан толку долго што самото спомнување на виното, а стандардно регионот од каде што доаѓа, е доволно за веднаш да пренесе чувство на прослава, благосостојба и успех.

Ајде да ги погледнеме разликите помеѓу Шампањ и Просеко.

Шампањ

Поради францускиот закон за вино, не е доволно виното да свети и да се произведува во регионот за да се квалификува како шампањ. Постојат голем број правила и прописи кои мора да се почитуваат, од лозјето до пештерите во кои се одвива најважното стареење, за едно шише да го добие правото да се нарекува шампањ.

 Кои сорти на грозје се користат за правење шампањ?

Три главни сорти грозје – Шардоне, Пино Ноар и Пино Меуние – доминираат во огромното мнозинство на мешавини, но на одгледувачите им е дозволено да работат и со Арбане, Петит Меслие и Пино Грис. Повеќето шампањи се мешавини од првите три, но климатските промени може малку да го подигнат профилот на вторите.

Како се прави шампањ?

Процесот започнува како и за секое друго вино. Грозјето се бере, се цеди и ферментира (тука го поедноставуваме), што резултира со она што се нарекува „уште вино“ или вино без меурчиња. Во овој момент се одредува конечната мешавина. Vintage шампањ се произведува само во најдобрите години, и иако е вино од една година, повеќето винарии собираат плодови од повеќе лозја.  Главниот израз на повеќето Винарски куќи, сепак е Brut Non-Vintage или Brut NV, кој се заснова на жетва од една година која е измешана со „резервни вина“ од низа претходните берби. Историски гледано, ова беше направено за да се осигура дека секоја куќа може да произведе многу шампањ.

Откако ќе се утврди и изведе конечната мешавина, шишињата се полнат со ова мирно вино, кое се комбинира со квасец и шеќер и се запечатува, обично, со круна капа што наликува на видот што затвора шише пиво.

Бидејќи шишето е затворено, CO2 нема каде да оди, па се раствора во виното: се раѓаат Бабл меурчиња.

Колку долго треба да старее шампањот?

Во овој момент, регулативите за шампањ одредуваат специфични минимални временски должини кои секоја категорија шампањ мора да ги старее , пред секое шише да се истури, што е бавен метод на ротирање и превртување на секое шише.Потоа се испушта, што е процес на исфрлање на тој (неодамна замрзнат) приклучок од квасец со цел да се постигне чиста течност. После тоа, секое шише е запечатено со кафез од плута и жица и се испраќа во светот за да го исполни својот целосен потенцијал: да ги направи моментите вредни за славење многу повозбудливи и повкусни.

Каков вкус има шампањот?

Кога станува збор за аромата и вкусот, шампањот обично може да се пофали со суптилни, но експресивни овошни ноти кои го опфаќаат опсегот од јаболка и круши до оние кои се наклонети кон цитрус. Позачинетите карактеристики како ѓумбир и ким, маточината, медот, јаткастите плодови и цветовите често се евоцирани во белешките за дегустација; и, благодарение на времето поминато на стареење на талогот, често се среќаваат и ароми и вкусови кои потсетуваат на пекари: Бриош, тост, свежо печен леб.

Просеко

Кои сорти на грозје се користат за правење просеко?

Потекнува од североисточна Италија (конкретно регионите Венето и Фриули-Венеција Џулија) Просеко се произведува од сортата грозје Глера. Интересно е што името на грозјето порано било Prosecco, но тоа било променето за да се избегне забуна.

Напишете коментар

Кошничка

Најави се

Создади сметка
Назад на врвот