fbpx
Бесплатна достава на нарачки за Скопје над 1600 денари (Центар, Карпош, Аеродром, К. Вода) и бесплатна достава на нарачки над 4300 денари низ Македонија.

Историјата за џин

Што е џин?

Тоа е пијалок што традиционално се добива од дестилација на несолен јачмен или пченкарни јадра.  Во зависност од стилот на производителот, тој е ароматизиран со бобинки од смрека, кардамон и разни билки или овошја.. Нејзината алкохолна матура е околу 40º; во пракса обично не се консумира сам. Во моментов се користи почесто како основа за коктели, во кои се комбинира на многу различни начини. Gintonic, на пример, е класика меѓу комбинираните.

 16 век: Потеклото на џин – тоа не е Англија!

Повеќето луѓе мислат дека Џин доаѓа од Англија или Ирска. Но, тоа не е вистина! Она што всушност многу малку го знаат: Џин е по потекло од Холандија. Уште од средниот век луѓето знаеле за медицинските ефекти и за дезинфицирачката лековита моќ на бобинките од смрека кои се консумирале за борба против треската , па дури и против штетниците . Холандскиот лекар Франциску Силвиус де ла Бо е изумител на Џин. Во 16 век , тој направил шнапс дестилиран со бобинки од смрека , т.н.(на холандски: смрека бобинка) која се консумирала за медицински цели. За време на Осумдесетгодишната војна (1568-1648) холандските војници требаше да го испијат „Genever“ за да се чувствуваат храбри. Во 17 век „ Genever“ дојде во Англија, каде што првично „Genever“ се разви до денешниот „Gin“ .

17 век: Џин во Англија – Џин станува многу популарен

Во Англија, Џин стана многу популарен. Џин го промовираше не само производството на локални жестоки пијалаци , на секој му беше дозволено да дестилира свој Џин .  киселина. Најпосле се додадени шеќер и розова вода за да се дадат вкусови и да се разреди несаканиот вкус.

Античка када

18 век: Висока потрошувачка на џин во Англија – 47 милиони литри годишно

19 век: Првиот џин тоник е од Индија

 Џин тоник

Се поставува прашањето, кога точно се појавил еден од најбараните пијалоци во светот, Џин Тоник ? Кога Британија ја окупираше Индија во почетокот на 19 век , војниците мораа да внесуваат кинин секој ден за да спречат маларија . За да го покријат горчливиот вкус, паметните Британци додале вода, шеќер и лимета. Еден ден, некој ја доби славната идеја и додаде Џин. Се роди првиот Џин Тоник .

Биритшкиот трговец Еразмус Бонд создаде тоник вода со јаглерод диоксид и го продаде новородениот  пијалок Џин Тоник за прв пат во 1858 година .

  НАЈПОЗНАТИТЕ БРЕНДОВИ НА ЏИН ВО МАКЕДОНИЈА:

GIN HENDRICK’S

GIN TANQUERAY

MONKEY 47 GIN

GIN FINSBURY

GIN BEEFEATER

GORDONS GIN

SMIDGIN

Напишете коментар

Кошничка

Најави се

Создади сметка
Назад на врвот