fbpx
Бесплатна достава на нарачки за Скопје над 1600 денари (Центар, Карпош, Аеродром, К. Вода) и бесплатна достава на нарачки над 4300 денари низ Македонија.

Дознајте за Монтепулчијано

Монтепулчијано е сорта на црвено грозје домородна во Италија. Тоа е второто најраспространето црвено грозје во Италија, по Санџовезе . Грозјето игра улога во многу вкусни, но лесни за пиење вина кои добро се комбинираат со храната, особено со пицата .

Каде расте Монтепулчијано?

Монтепулчијано расте низ цела Италија, со концентрации долж јадранскиот брег во регионите Абруцо и Марке во централна Италија и во Пуља и Молизе во јужна Италија. На грозјето му треба долга сезона на растење за целосно да созрее, така што сончевата клима во централните и јужните делови на земјата најмногу му одговара. Кога се одгледува во поладна северна Италија, монтепулчано може да има непријатен вкус зелен и недозрел.

Регионите во кои се одгледуваат монтепулчијано традиционално го мешаат со помал процент на друго старо италијанско грозје.

Кои се карактеристиките на Монтепулчијано?

Монтепулчано е грозје кое доцна зрее кое има густа кора, што резултира со богато обоено виолетово вино. Може да биде доста концентриран со задебелени танини кога се одгледува внимателно, но поверојатно е да биде прилично тенок ако се дозволи прекумерно да се произведува во лозјето. Грозјето обично покажува покачена киселост и умерен алкохол.

Making Wine at Home from Montepulciano Grapes

Какви вина се прават со грозјето Монтепулчијано?

  • Montepulciano d’Abruzzo : Грозјето montepulciano обично се меша со други домородни италијански црвено грозје во суви црвени вина. Montepulciano d’Abruzzo, најпознатото вино направено претежно од montepulciano, е дозволено да содржи до 15% sangiovese.
  • Одлежено во буре : Вината на база на Монтепулчијано генерално се прават во еден од двата стила: почестиот стил е старее во неутрален даб или нерѓосувачки челик и може да се најдат за помалку од 20 долари во продавница на мало. Вината Montepulciano со повисока цена (до 50 долари) се направени во модерен „меѓународен“ стил, кој користи мали дабови барики за стареење, à la Bordeaux .
  • Рисерва : Вината од Монтепулсијано означени како Рисерва мора да се одлежуваат најмалку три години, а шест месеци од тоа време се трошат во дабови буриња.
  • Розе : Монтепулсијано се прави и во темно розе вино наречено Cerasuolo d’Abruzzo.

Во Македонија Винарија Камник е позната по виното направено од сортата грозје МОНТЕПУЛЧИАНО.

Каков вкус има Монтепулчијано?

Вината од Монтепулчијано се слични на другите италијански црвени со средна телесна тежина, како што се Санџовезе, Нерело Маскалезе или Долчето. Едноставните, евтини примери на вино Mонтепулчијано имаат вкус на темно овошје како:

  • Бојзенбери
  • Црна цреша
  • Слива
  • Зачин со сушени билки како оригано.

Како да го спарувате и служите Монтепулчијано?

Поскапите вина од монтепулсијано со многу нов даб можат да стареат од пет до десет години, но генерално, монтепулчијано е вино кое најдобро се пие кај младите. Добро се комбинира со популарните јадења од централна и јужна Италија како пица, болоњезе и сосови од домати . Танините и киселоста на виното може да ги намалат богатите, масни модрици и вкусните јадења со тестенини. Пробајте монтепулчијано со коза или решетката јагнешко за да ја истакнете неговата солена страна.

 

Напишете коментар

Кошничка

Најави се

Создади сметка
Назад на врвот