fbpx
Бесплатна достава на нарачки за Скопје над 1600 денари (Центар, Карпош, Аеродром, К. Вода) и бесплатна достава на нарачки над 4300 денари низ Македонија.

Што мислиме кога велиме „суво бело вино“?

Тоа е она што го прави белото вино суво бело вино.

Во топол ден, особено на море, има малку пијалоци толку задоволувачки остри како суво бело вино. Но, што го прави виното „суво вино“ и кои бели спаѓаат во оваа категорија?

Што е суво бело вино?

Одговорот е поедноставен отколку што мислите: суво бело вино е едноставно она што не е слатко – тоа е бело вино што не содржи резидуални шеќери од грозјето што се користи за да се направи виното. Ова има смисла, нели?

 

Во послатки вина, од која било нијанса, енологот ќе се погрижи процесот на ферментација да биде пократок за квасецот да не го „изеде“ целиот шеќер (или да го претвори во алкохол). Меѓутоа, кога се прави суво вино, периодот на ферментација трае подолго, што го поттикнува квасецот да се храни со повеќе шеќер. Затоа, сувите вина имаат помалку шеќер од слатките вина.

Кои видови бели вина се сметаат за суви?

Терминот „суво“ често се злоупотребува кога се опишува вино, но некои примери на суви бели вина вклучуваат Совињон Бланк, Пино Гриџо, Шардоне и Ризлинг. Можеби вината сè уште имаат овошен вкус, но не се слатки и генерално може да се пофалат со остар карактер. Всушност, тие генерално содржат помалку од 10 грама шеќер на литар.

Напишете коментар

Кошничка

Најави се

Создади сметка
Назад на врвот