fbpx
Бесплатна достава на нарачки за Скопје над 1600 денари (Центар, Карпош, Аеродром, К. Вода) и бесплатна достава на нарачки над 4300 денари низ Македонија.

Совињон Блан vs Пино Гриџо: Разлики на бело вино

Совињон бланк и Пино Гриџо се два од најпопуларните видови бело вино во светот. Дознајте повеќе за тоа како да разликувате Совињон Бланк од Пино Гриџо.

 Што е Совињон Бланк?

Совињон бланк (или sauv blanc) е бело вино кое потекнува од Франција.

Неговиот вкус се менува во зависност од областите и условите во кои расте и ферментира. Ноти на исечена трева, , пиперки и зелени јаболка се само дел од вкусовите и мирисите што може да ги откриете во Совињон Бланк .

Што е Пино Гриџо?

Виното Pinot Grigio првично било француско, но винарите оттогаш го подготвувале во претежно италијански стил во различни региони во светот.

Ова овошно и популарно бело вино можете да го најдете во винариите и лозовите насади во Италија, Австрија и САД (Калифорнија и Орегон) но го има и во Македонија. Во зависност од специфичниот процес на производство на вино, тоа осцилира во однос на неговата сувост и сладост.

7 Области на споредба помеѓу Совињон Бланк и Пино Гриџо

Совињон бланк и пино гриџо имаат многу заеднички карактеристики, но се разликуваат и во клучните области.

  1. Содржина на алкохол : Повеќето совињон бланк и пино гриџо има околу 12,5 до 13,5 проценти алкохол по волумен. Некои енолози би можеле да направат било кој тип да биде повисок или понизок во ABV, но овој општ опсег е вообичаен.
  2. Ароми : Киселата природа на Совињон бланк ја прави поголема веројатноста да емитува арома што е повеќе цитрусно или тревно од онаа на пино гриџо. За споредба, Пино Гриџо има малку посладок мирис. Савињон Бланк  е често поароматичен во општа смисла од Пино Гриџо.
  3. Сувост : и пино гриџо и совињон бланк се типично суви бели вина, но нивната сувост зависи од конкретното вино. Еколошките и другите услови може да влијаат на чувството во устата на кој било тип на суво вино.
  4. Ферментација и стареење : Процесот на производство на вино за Савињон Бланк  и Пино Гриџо често се разликува од еден до друг лозар. Некои видови вина може да подлежат на малолактичка ферментација (претворајќи ја јаболковата киселина во млечна киселина) во дабови буриња, додека други може да го следат алзашкиот метод (именуван по Алзас), кој го гледа виното стареење во нерѓосувачки челик.
  5. Профили на вкус : Совињон бланк и Пино Гриџо може да бидат суви или слатки вина, во зависност од регионот и начините на производство. Сепак, Савињон Бланк е се со лесно тело и склон кон висока киселост во целина. Пино Гриџо може да има малку посладок вкус во просек, поради неговите овошни вкусови и преостанатиот шеќер што останува од процесот на производство на вино. Савињон Бланк има тенденција да има вкус на страст, овошје, грејпфрут, лимети и лимони, додека Пино Гриџо има тенденција да има вкус повеќе како кајсии, зелени јаболка, круши и тропско овошје – иако варијации на овие профили се случуваат.
  6. Спарување на храна : Оние кои пијат вино често го избираат својот оброк за да се совпадне со специфичниот тип на пијалок што ќе го пијат или обратно. Киселиот вкус на совињон бланк може да ги избалансира помазните сирења. Школки со путер добро се комбинираат со дегустација на вино од пино гриџо, како и многу италијански јадења како тестенини.
  7. Региони: Двата вида вино можете да ги најдете во производство во места како Италија, Франција, Калифорнија но ги има и во Македонија.

Популарни и најпродавани вина кај нас во Македонија од Пино Гриџо има од винариите: Венец Винарија, Лазар Винарија и Тиквеш Винарија.
Од Сувињон Бланк би можеле да ги издвоиме вината на: Бовин Винарија – Сувињон Бланк и мешавината под името Бовин Симпфонија.

Напишете коментар

Кошничка

Најави се

Создади сметка
Назад на врвот