Бесплатна достава на нарачки за Скопје над 1600 денари (Центар, Карпош, Аеродром, К. Вода) и бесплатна достава на нарачки над 4300 денари низ Македонија.

Откријте сè за неверојатната 150-годишна историја на Мартини, неговата трајна популарност, разновидноста на производите .

Мартини е познат италијански бренд за пијалоци, производител на вермути, пенливи вина и просеко. Се користи за создавање безброј коктели, аперитиви и славенички пијалоци, тој стана поврзан со вибрации за забави и гламур.

Како сето тоа започна

Родното место на Мартини е северниот италијански град Торино, опкружен со планини и исполнет со барокна архитектура. Торино беше првиот главен град на обединета Италија од 1861 до 1865 година и кога главниот град беше преместен, градот мораше повторно да се измисли. Двајца мажи кои веќе го започнале овој процес биле претприемачкиот претприемач Алесандро Мартини и мајсторот билкар Луиџи Роси, кој во 1863 година ја презел Националната дестилерија за вино и жестоки пијалаци. Токму тука во малото село Песионе, веднаш надвор од Торино, тие го создадоа светски познатиот бренд Мартини Росо.

Видови Мартини вермути

Вермутите се збогатено вино, а вермутите на Мартини се направени од оригиналните мешани ботанички креации на Луиџи Роси. Тајните рецепти се пренесени осум генерации.

Денес, само неколку од состојките се откриени, а точните формули ги знаат само мајсторот блендер Гизепе Мусо и мајсторот билкар Ивано Тонути.

 

Martini Roso

Мартини Росо беше првата креација на Луиџи Роси. Длабоко темноцрвен вермут, тој е направен од тајна мешавина на билки и ботанички, од кои некои вклучуваат жалфијa.Има горко-сладок вкус со примеси на портокал и може да се пие како аперитив кога се меша со тоник вода, мраз и парче портокал.

Martini Bianco

Белата верзија на вермутот на Роси се појави подоцна и повторно содржи и уникатен спој на ботанички со силни ноти на цветови од ванила и бело грозје. Како и Росо, може да се пие помешано со тоник вода и мраз и најдобро се служи со гарнир од лимета.

Martini Fiero

Aперитив на база на вино кој е совршен за правење коктели. Ова е современа мешавина од цитрус и горко-сладок портокал со остри бели вина и вметнати ботанички состојки – неговата огнена боја и вкусните, овошни вкусови се 100% природни. Мартини Фиеро прави вкусен сприц коктел кога се комбинира со Prosecco и сода или се меша со тоник.

 

Martini Prosseco

Мартини можеби е попознат по своите вермути, но отсекогаш произведувал и одлични пенливи вина. Многу од грозјето се одгледуваат во регионот Асти, околу селото Песионе, каде што сè уште се прават сите шишиња и доаѓаат од околу 300 мали производители

Просекото на Мартини е направено со грозје Глера одгледувано во регионот Венето и помешано со шардоне и пино ноар, но неговите гроздобер шишиња се направени со 100 проценти грозје Глера. Најдобро се сервираат на карпите и се комбинираат со суво месо или риба на скара.

Денес, производите на Мартини може да се најдат во многу од најпопуларните коктели во светот, од негрони до Менхетен. Тие дури може да се пијат само помешани со тоник на карпите, како аперитив пред вечера.  Нивните пенливи вина и просеко, исто така, се совршена придружба за специјални прилики. Еве неколку рецепти за коктели базирани на вермут Мартини.

 

Напишете коментар

Кошничка

Најави се

Создади сметка
Назад на врвот