Што е Кампари?
Campari е аперитив произведен од италијанската компанија Gruppo Campari. Аперитив е ликер кој најчесто се конзумира пред оброк (наспроти дигестив, кој обично се конзумира после оброк за варење.) Самиот производ е направен од комерцијален рецепт создаден во 1860 година од Gaspare Campari, кој Gruppo Campari приватно го поседува.
Производот се прави со внесување на алкохол со „горчливи билки, ароматични растенија и овошје“, според Gruppo Campari. Тие, исто така, користат вештачка боја за да ја постигнат препознатливата сирена-црвена боја на Кампари, иако историски бојата е изведена од карминска боја направена од женски бубачки. Campari продаден во САД има волумен на алкохол од 24 %
Каков вкус има Кампари?
Campari има горчлив вкус, со цитрусен вкус и некои зачински ноти, како каранфилче и цимет. Некои експерти веруваат дека горчината доаѓа од chinotto , цитрус кој е познат по горчината, но тоа останува непотврдено.
Кампари VS Аперол
Најголемата разлика помеѓу Campari и Aperol е нивниот алкохол по волумен. Campari има 24 % додека Aperol е само 11% .Аперолот е исто така полесен по боја и интензитет – иако е сè уште горчлив, нема толку концентриран вкус, што го прави полесен и попристапен.
Како да се користи Campari
Кампари може да се пие директно или да се меша во коктели. Кога го користите во коктели, помислете на тоа како начин да ги балансирате другите вкусови. Сладок пијалок, како нешто на база на џин со многу сочни овошни вкусови, може да се примени и да се направи уште повкусен со додавање на горчината на Кампари. Пробајте некои класични пијалоци Campari како оние подолу, а потоа експериментирајте со вашите сопствени креации.
Дали сте го пробале популарниот коктел Negroni?
Ако некогаш сте пиеле негрони, сте пробале Campari, еден од најпопуларните аперитиви во Италија, познат по својата светло-црвена боја и горчливиот вкус. Иако може да биде непријатен за некои непца, Кампари е популарен во Италија за коктели пред вечера, бидејќи горчината го поттикнува апетитот, што ве прави погладни пред голем оброк. Но, употребата на Кампари не е ограничена на мешање во негрони. Има многу повеќе што можете да направите со него. Прочитајте за да дознаете сè за италијанскиот ликер.
Подготовка
-
Чекор 1
Измешајте ги џин, вермут и Кампари во чаша за мешање исполнета со мраз додека не се излади, околу 30 секунди. Процедете го коктелот преку цедалка дупната лажица во чаша со камења исполнета со мраз.
Чекор 2
Користејќи мал назабен нож, отстранете ја лентата од кора од 1″ од портокалот (некоја бела јамка е во ред); таа треба да биде доволно цврста за да обезбеди одреден отпор при свиткување. Превртете ја преку пијалокот за да изразите масла; фрлете. Украсете со 3 многу тенки парчиња портокал, и уживајте.
Campari кој што можете да го најдете во нашата онлајн продавница :
Campari 1L Campari 0.7L